Steeds meer werk

IMG_0238Als je een oud schip hebt, krijg je er bij elke klus een nieuwe klus gratis bij. Ik wilde de voetlijst vernieuwen. Da’s niet zomaar de oude er afschroeven en de nieuwe er weer op.  Onder de oude voetlijst zaten oude boorgaten die ik eerst met epoxy heb afgewerkt. Nieuwe voetlijst betekent ook nieuwe handlijst in hetzelfde teakhout, dus ook die er af.  Bleek niet geschroefd, maar vastgebout, waarbij de moertjes zijn ingelameerd in de vluchtheuveltjes waar de handlijst op rust.
IMG_0236

Welk vulmateriaal in die vluchtheuveltjes zit, weet ik op dit moment nog niet, maar duidelijk is wel dat van de zestien en zeker vier contramoertjes loszitten en meedraaien . Er zit dus niets anders op dan uitboren, openhalen,  moertjes opnieuw inlameren en weer afvullen met epoxy.  Pas daarna kan ik de vluchtheuveltjes schilderen. Pas na het schilderen kan dan de nieuwe handlijst er weer op. Niks zomaar een handlijstje vervangen, maar eerst een boel meer werk en dus tijd.

Vermoedelijk is het vulmateriaal hetzelfde muffe hout als ik aantrof in de driehoekige bakjes onder het potdeksel op de kont. In de kajuit zitten dezelfde vluchtheuveltjes, maar dan op zijn kop. Ik trok me er een keertje aan omhoog, en de lijst kwam met schroef en al uit het plafond zetten. Nu meteen gelegenheid om dat ook te repareren.

Het goede is wel dat ik alle zaken die ik ooit noteerde om aan te pakken, nu ook daadwerkelijk oppak. Dat zijn ook zaken die bij de keuring, negen jaar geleden, aan het licht kwamen. De bedoeling is dat ik straks, als ik over enkele maanden klaar ben, werkelijk gerust kan zijn op waterdichtheid, en weer voor de dag kan komen met een schoon en gedegen schip.

Overigens heb ik het hout voor de voet- en handlijsten gekocht bij DKS in Hardinxveld-Giessendam. De kwaliteit ervan is zeer hoog, met een dichte nerf. Werkelijk prachtig hout, zeker geen tuinmeubelenkwaliteit, tegen een zeer schappelijke prijs (hoewel teak natuurlijk schreeuwend duur blijft).

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.